Ekonomi

ABD ve Hindistan dijital vergi ateşkesini Pazar gününe kadar uzattı

Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan, Hindistan’ın dijital hizmetler vergisine karşı misilleme önlemlerine verdikleri arayı Pazar gününe kadar uzatma konusunda anlaştı. Bu uzatma, vergilendirme haklarının en kârlı küresel şirketlere yeniden tahsis edilmesini amaçlayan dünya çapındaki bir anlaşma için kritik son tarihe denk geliyor. ABD Hazinesi, başlangıçta Kasım 2021’den itibaren siyasi bir uzlaşmanın parçası olan ve 31 Mart’ta sona eren standstill’in uzatıldığını duyurdu.

ABD, Hindistan ve Çin’in yerel vergi yükümlülüklerinin belirlenmesi için gerekli transfer fiyatlandırması hesaplamaları da dahil olmak üzere önemli hususlarda henüz uzlaşmaya varamadığı “Pillar 1” vergi anlaşmasına ilişkin müzakereler devam ediyor. Bu müzakerelerin aciliyeti, Apple (NASDAQ:AAPL), Alphabet (NASDAQ:GOOGL) ve Amazon.com (NASDAQ:AMZN) gibi Amerikan teknoloji devlerine çeşitli ülkeler tarafından yeniden vergi uygulanmasına yol açabilecek başarısızlık riski ile vurgulanmaktadır. Böyle bir senaryo, ABD’nin milyarlarca dolarlık ihracata cezai vergi uygulamasını da tetikleyebilir.

Uzatma, ABD-Hindistan anlaşmasını, aralarında Avusturya, İngiltere, Fransa, İtalya, İspanya ve Türkiye’nin de bulunduğu dijital hizmet vergisi uygulayan diğer altı ülkeyle yapılan benzer anlaşmaların sona ermesiyle aynı hizaya getiriyor. Bu ülkeler, Ekim 2021’de yaklaşık 140 ülke tarafından imzalanan anlaşmanın ardından dijital hizmet vergilerini askıya almışlardı. İki ayaklı vergi anlaşması, %15’lik bir küresel asgari kurumlar vergisi oluşturmayı ve bazı vergilendirme haklarının büyük çok uluslu şirketlerin mal ve hizmet sattığı ülkelere yeniden tahsis edilmesine ilişkin müzakereleri sonuçlandırarak dijital hizmet vergilerinin yerini almayı amaçlıyordu.

Buna paralel olarak ABD Ticaret Temsilciliği de müzakereler ilerlerken dijital vergilere karşı planlanan ticari misillemeyi askıya almayı kabul etmişti. Ancak hem Hazine hem de ABD Ticaret Temsilciliği yetkilileri müzakerelerin mevcut durumu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Hazine Bakanı Janet Yellen daha önce Mayıs ayındaki bir G7 finans toplantısında, Hindistan ve Çin’in transfer fiyatlandırma mekanizmasının “B Tutarı” üzerinde anlaşmaya varmada engeller yarattığını, ancak görüşmelerin devam ettiğini belirtmişti. Buna ek olarak İtalya Maliye Bakanı da ABD’nin taleplerini bir anlaşmaya varılmasının önündeki engel olarak gösterdi. İtalya ayrıca, ülkenin Google’dan 1 milyar dolarlık ödenmemiş vergiyi ödemesini talep ettiğine dair haberlerin ortasında, ABD ile olan standstill anlaşmasını uzatmaya çalışıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

arsuzhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu