Sağlık

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonuna Dikkat!

Batıgöz Balçova Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fikret İşbilir, çocuklarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarının belirtilerini ve tedavi tekniklerini anlattı. İdrar yolu enfeksiyonunun özellikle genç kızlarda sık görülen bir enfeksiyon türü olduğunu belirten Uzm. Dr. danışıldı.”

“KIZLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR”

Normal şartlar altında idrarda bakteri, mantar veya virüs bulunmaz. Ancak idrar yolu enfeksiyonu herhangi bir nedenle mikropların idrar yoluna girmesiyle ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğuna sindirim sisteminde bulunan Escherichia coli bakterisi neden olur. İshal, bez kullanımı ve pişik nedeniyle çocukların bu hastalığa hızla yakalanması mümkündür. Tekrarlayan pişik, idrar yolu enfeksiyonlarının bir göstergesi olabilir. Sıkı ve markasız çocuk bezleri ayrıca maya enfeksiyonlarına ve idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlar.

İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunu etkileyen bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon türü özellikle genç kızlarda daha sık görülür. İdrar yolu enfeksiyonları etkiledikleri bölgeye göre 3 farklı ana başlık altında incelenir.

• Üretrit, idrarı mesaneden vücuda taşıyan tüpün enfeksiyonudur.

• Mesanede enfeksiyon oluşması ile sistit oluşur.

• Piyelonefrit ise genellikle ileri evrelerde ortaya çıkan ve böbrek enfeksiyonunu ifade eden bir tablodur.

İDRAR KAÇIRMA BELİRTİ OLABİLİR

İdrar yolu enfeksiyonu, çocuğunuzu dikkatle gözlemlediğinizde hastalıktan şüphelenmek için yeterli belirtiye neden olur. Yaygın semptomlar; sık idrara çıkma, idrar yaparken ağlama, idrar kaçırma, bulanık ve kötü kokulu idrar, tıkanıklık hissine rağmen az idrara çıkma, ateş, halsizlik, mide bulantısı ve kusma. Çocuğunuzda belirtilerden bir veya birkaçı varsa erken tanı ve tedavi sağlanabilmesi için alanında uzman bir çocuk sağlığı ve hastalıkları hekimine başvurmak gerekir.

“ÇOCUKLAR HİJYEN ÖNLEMLERİNE TEŞVİK EDİLMELİ”

Çocukları idrar yolu enfeksiyonlarından korumak için alınabilecek bazı önlemler vardır:

  • Çocuklar sık ​​sık tuvalete gitmeye teşvik edilmelidir.
  • Çocuklar hijyenik ortamda tutulmalı,
  • Çocuklar bol su içmeli,
  • Çocukların genital bölge hijyenine dikkat edilmeli ve çocuklara hijyen önlemleri öğretilmeli,
  • Çocuklar tuvalete gittikten sonra popoları önden arkaya doğru silinmeli,
  • Çocuk iç giyiminde pamuklu ürünler tercih edilmelidir.

Enfeksiyonun neden olduğu semptomlar hafifse, doktorlar ebeveynlerin çocuklarına bol su içirerek idrar yollarını temizlemelerine yardımcı olmalarını önerebilir. Ancak semptomlar şiddetliyse veya enfeksiyon tekrarlıyorsa doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi önerir. Bu tedavide uygun antibiyotiğin seçilmesi ve doğru dozda alınması değerlidir. Çocuğunuzun sağlığı için reçetesiz satılan ilaçların kullanımından kesinlikle kaçınılmalı, bir belirti görüldüğünde en kısa sürede doktora başvurulmalı ve onun önerileri dikkate alınmalı, hastalığı tedavi edilmelidir. ilerlemeden tedavi edilir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu