Haber

“Sosyal medyada oy paylaşanlar seçim suçu işliyor”

14 Mayıs seçimleri yaklaşırken seçim hataları konuşulmaya başlandı. Avukat Seçkin Unutan Ersözlü, seçmen, seçim görevlileri ve partiler dahil herkesin seçim kurallarına ve yasaklarına uyması gerektiğini belirterek, seçim sürecinde işlenebilecek olası kabahatlere dikkat çekti ve şunları söyledi: sosyal medya seçim suçu işliyor.”

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri yaklaşırken bu döneme özgü bazı suç ve cezalar gündeme geldi. Diğer suçlardan farklı olarak seçim dönemlerinde işlenen seçim suçları ve bu suçlara uygulanabilecek cezai yaptırımlar 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un ‘Seçim Suçları ve Cezaları’ bölümünde düzenlenmiştir. Seçimlerin özgürlük, eşitlik ve güven ortamında yapılmasını amaçlayan bu Kanuna göre, seçim sırasındaki bazı fiil ve eylemlerin niteliğine göre idarî para cezası ve beş yıla kadar hapis cezası gibi yaptırımlar uygulanabilecektir. süreç ve seçim günü. Örneğin seçim günü yetkili kurulların kararlarına uymayan seçmene idari para cezası veriliyor. Seçim günü tekrar oy kullanan ve sandığı çalanlara 5 yıl hapis cezası verilebilecek. Ersözlü, 14 Mayıs’ta yapılacak seçim sürecinde görülebilecek suçlar hakkında bilgi verdi.

Seçimlerin güven ve eşitlik ortamında yapılmasının toplumsal barış açısından değerine işaret eden Ersözlü, “Bu konuda seçmene büyük sorumluluk düşüyor. Belirtilen idari para veya hapis cezalarına ilişkin cezai yaptırımlarla karşılaşmamak için seçmene büyük sorumluluk düşüyor.” 298 Sayılı Seçim Kanunu’nda seçmenin seçim sürecinde ve seçim sürecinde dikkatli olması ve titiz olması gerekiyor” dedi.

SAHTE SEÇMEN KAYDI YAPANLARIN CEZALARI ARTIRILDI

Ersözlü, seçimin kesinleştiği tarih ile oy verme günü ortası arasındaki süreçte dikkat edilmesi gereken ilgili Kanun’daki seçim hatalarına değinerek, şu bilgileri paylaştı:

“Seçim yasaklarına uymayanlar ile oy kullanma günü ve öncesinde hukuka aykırı propaganda yapanlar hakkında çeşitli yaptırımlar uygulanabilir. Bu suçu işleyenler altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.Ayrıca, tamamen veya kısmen geçersiz olan seçmen kütüğü veya seçmen listelerini düzenleyen, bozan, çalan veya yok edenlere verilecek ceza, yarısı, Türk Ceza Kanununun “belgede sahtecilik” suçuna ilişkin hükümlerine göre Yazılı kurulların toplanmasına veya görevlerinin yapılmasına engel olanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. isimleri bir ila iki yıl hapis cezası alabilir.”

SOSYAL MEDYADAN OY PAYLAŞANLAR SEÇİM SUÇU İŞLEDİ

Avukat Ender Unutan Ersözlü, çeşitli cezaların söz konusu olabileceği diğer seçim suçlarından bazılarını şöyle sıraladı:

“Kanuna göre sandıkta oy kullanmakla ilgili olarak üzerine yüklenen sorumlulukları yerine getirmeyenler, oylarını sosyal medyada paylaşanlar, sandığı kullandıktan sonra ihtara rağmen sandıktan ayrılmayanlar veya rastgele müdahale önermek veya önermek veya buna teşebbüs etmek, seçim hatası yapmak, Seçmen yokluğunda oy kullanmak, sandık çalmak, seçim tutanağında tahrifat yapmak, haksız oy elde etmek için çıkar sağlamak, seçmeni engellemek gibi fiil ve eylemler seçim kanunu kapsamında oy kullanmaktan, silah taşımak gibi suçlar işlenmekte olup, hapisten çeşitli süreli hapis cezalarına kadar bir takım yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.”

“SEÇİM HÜKÜMLERİ ÖNEMLİDİR”

Seçimlerin eşitlik ve güven ortamında gerçekleşmesi için seçmenin seçim yasaklarına ve kurallarına uymasının önemine vurgu yapan Ersözlü, “Seçim hataları sadece seçim dönemlerinde gündeme geldiği için başvurunun kapsam ve süresi dar ve az biliniyor” “Seçim kabahat süreçlerinden gördüğümüz kadarıyla seçim yargılamaları önemli bir oranda. Bu nedenle seçmenler, seçimlerde görev alanlar ve siyasi partiler seçim hatalarının farkında olmalıdır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu