Teknoloji

Teknoloji olmasaydı ne olurdu?

Hiç düşündünüz mü?

Artık hayatımızın her alanında hızla yer alan teknoloji olmasaydı ne olurdu? Hayatımıza sağladığı konfor, imkan ve avantajlardan mahrum kalsaydık hayat nasıl olurdu?

Eski çağlara ayak uydurmak şöyle dursun, günümüz insanı için bunu düşünmek bile oldukça problem olsa gerek.

Modern dünyanın vazgeçilmez bir parçası haline gelen teknoloji; Bilgi ve yaratıcılığın kullanılmasıyla üretilen araçlar, sistemler ve süreçler bütünüdür.

Modern teknoloji olmasaydı, elbette hayatımız kökten değişirdi. Son yüz yılda iletişim, sağlık, eğitim, sanayi ve ulaşım gibi alanlarda çok değerli gelişmeler oldu.

Teknoloji, insanların günlük hayatta kullandığı elektronik cihazlardan bağlantı ağlarına, tıptaki yeniliklerden endüstriyel üretim süreçlerine kadar pek çok alanda kendini göstermektedir.

İnsanlığın geçmişte attığı adımlar ve günümüz yaşam biçimi de büyük ölçüde gelişen teknolojiye dayanmaktadır. İnternet, akıllı telefonlar ve sosyal medya gibi yenilikler dünyanın dört bir yanındaki insanları birbirine bağlıyor. “küresel köy”olmasını sağlar.

Peki ya sınırları geçmemizi sağlayan bu gelişmeler yaşanmasaydı?

Çoğumuz, özellikle de yeni nesil teknoloji ile o kadar iç içeyiz ki, eminim çoğumuzun aklına teknoloji öncesi nasıldı diye sormak gelmiyor.

Ancak bir zamanlar günümüz teknolojisinden eser yoktu ve hayata dair pek çok şey bugünkü kadar kolay değildi. Teknolojinin yokluğu, bireylerin hayatta kalabilmeleri için pek çok hareket yapmasını zorunlu kılmıştır. Barınak başlı başına bir sorundu.

Teknoloji olmasaydı, endüstriyel üretim süreci ilk etapta bugünkü konumunda olmazdı. İnsanlık da otomasyondan, verimlilikten ve üretkenlikten mahrum kalırdı.

Teknolojik üretim sınırları ve makineler olmasaydı; Üretim süreci yavaş olacak ve maliyetler yüksek olacaktır. Bunun sonucunda tüketiciler eserlere ulaşmakta zorlanmakta ve bazı ihtiyaçlar karşılanamamaktadır.

Teknoloji – insan ilgisi her geçen gün artıyor.

Teknolojinin getirdiği en büyük devrim bağlantının sonunu kaldırmaktır dersek sanırım yanlış olmaz. Teknolojik çalışmalar sayesinde insanlar dünyanın diğer ucundaki insanlarla anında bağlantı kurabilir hale geldi.

Sağlık bölümünde tıbbi cihazlar ve yapay zeka ile güçlendirilmiş teşhis sistemleri hastalıkların tedavisini kolaylaştırdı. Eğitimde bilgiye erişim, çevrimiçi kaynaklar ve e-öğrenme platformları sayesinde daha eşit bir şekilde yayılmaya başlamıştır.

Ayrıca dünya genelinde 5.16 milyar insanın interneti kullandığı ve bundan büyük ölçüde yararlandığı düşünüldüğünde teknolojisiz yaşamanın getirdiği sorunları tartışmak da sorun olmasa gerek.

Neyse ki teknoloji yanımızda. Ayrıca yapay zeka ve otonom sistemlerin kullanımı yakın gelecekte daha da yaygınlaşacaktır. Bu sayede iş süreçleri daha verimli hale getirilecek ve insanların daha yaratıcı ve stratejik görevlerde yer alması sağlanacaktır.

Nesnelerin İnterneti ve akıllı konut sistemleri, yaşam kalitemizi artırarak güç verimliliğini artıracaktır. Biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlardaki gelişmeler, sağlık ve malzeme bilimlerinde devrim niteliğinde buluşların gerçekleştirilmesini mümkün kılacaktır.

Uzay keşfi ve uzayda bir koloni kurma hayali gerçekleştikçe insanlığın sonu genişleyecektir. Yenilenebilir enerji kaynakları ve daha sürdürülebilir çözümler sayesinde çevre sorunlarımız azalacak.

Evet teknoloji sunduğu imkanlarla çok güzel. Ancak bundan yaklaşık 50 yıl sonra endişe verici iddialarda bulunanlar var.

Bunlardan en değerlisi yapay zekanın veya günümüzde sıklıkla kullanılan insansı robotların dünyayı yok etme olasılığıdır. Şu an için ütopik görünen bu fikir gerçek olmayacak olsa bile kullanımı giderek artan yapay zekanın hayatımızda büyük bir değişiklik yaratacağı kesin.

Öyle düşünmüyor musun?

instagram

heyecan

Facebook

bağlantılı

Youtube

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu